Wat als u niet meer kunt werken? Verzekering gewaarborgd wonen!

De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis en flexibele verzekering die u helpt om uw hypothecaire lening af te betalen als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt. U kunt de verzekering aanvragen bij het Vlaams Woningfonds binnen de 12 maanden na het afsluiten van uw lening. De verzekering geldt voor 10 jaar en dekt een deel van uw maandelijkse aflossing. Het is een extra zekerheid die u beschermt tegen onvoorziene omstandigheden die uw inkomen kunnen verminderen.

Wat is de verzekering gewaarborgd wonen?

De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering die u kunt afsluiten als u een hypothecaire lening aangaat voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning. De verzekering helpt u om uw lening af te betalen als u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt.

De verzekering geldt voor 10 jaar en dekt een deel van uw maandelijkse aflossing. Het bedrag dat u krijgt, hangt af van uw inkomen en uw gezinssituatie.

De verzekering gewaarborgd wonen is een initiatief van de Vlaamse overheid om het wonen in Vlaanderen betaalbaar te houden.

Wie kan de verzekering aanvragen?

U kunt de verzekering aanvragen als u aan deze voorwaarden voldoet:

 • U bent minstens 12 maanden aan het werk als werknemer of zelfstandige.
 • U bent volledig arbeidsgeschikt en u hebt geen arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen in de 12 maanden voor uw aanvraag.
 • U hebt een hypothecaire lening afgesloten voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning in Vlaanderen.
 • U woont zelf in de woning of u gaat er binnen het jaar na het afsluiten van de lening wonen.
 • U hebt geen andere verzekering van de Vlaamse overheid tegen inkomensverlies.

Hoe kunt u de verzekering aanvragen?

Vanaf 1 januari 2023 kunt u de verzekering aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. U moet dit doen binnen de 12 maanden na het afsluiten van uw hypothecaire lening.

U kunt de verzekering online aanvragen via deze link. U hebt hiervoor uw eID en een kaartlezer nodig. U moet ook enkele documenten uploaden, zoals:

 • Een kopie van uw leningsakte
 • Een attest van uw bank of kredietinstelling
 • Een bewijs van uw inkomen
 • Een attest van uw werkgever of uw socialeverzekeringsfonds

U kunt ook een papieren aanvraagformulier downloaden via deze link en opsturen naar het Vlaams Woningfonds.

Wat zijn de voordelen van de verzekering?

De verzekering gewaarborgd wonen biedt u verschillende voordelen:

 • Het is een gratis verzekering die u geen extra kosten oplevert.
 • Het is een flexibele verzekering die zich aanpast aan uw situatie. U kunt bijvoorbeeld uw lening herfinancieren of vervroegd terugbetalen zonder dat dit invloed heeft op uw verzekering.
 • Het is een eenvoudige verzekering die u makkelijk kunt aanvragen en opvolgen. U hoeft geen medisch onderzoek te ondergaan of een gezondheidsverklaring in te vullen.

Wat moet u doen als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt?

Als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt, moet u dit zo snel mogelijk melden aan het Vlaams Woningfonds. U moet ook bewijzen dat u een uitkering krijgt van de RVA, het RIZIV of het overbruggingsrecht.

U kunt dan een tegemoetkoming krijgen voor een deel van uw maandelijkse aflossing. De tegemoetkoming start na een wachttijd van 3 maanden en duurt maximaal 18 maanden per schadegeval.

De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van:

 • Het bedrag dat u leent
 • Het bedrag dat u afbetaalt
 • Het bedrag dat u verdient
 • Het aantal personen ten laste

Hieronder vindt u een tabel met enkele voorbeelden van de tegemoetkoming:

Bedrag geleend Bedrag afbetaald Inkomen Personen ten laste Tegemoetkoming
‚ā¨ 150.000 ‚ā¨ 750 ‚ā¨ 2.000 0 ‚ā¨ 375
‚ā¨ 200.000 ‚ā¨ 1.000 ‚ā¨ 3.000 1 ‚ā¨ 500
‚ā¨ 250.000 ‚ā¨ 1.250 ‚ā¨ 4.000 2 ‚ā¨ 625

Waar kunt u meer informatie vinden?

Als u meer wilt weten over de verzekering gewaarborgd wonen, kunt u terecht bij:

 • Het Vlaams Woningfonds via¬†deze website¬†of via het gratis nummer 0800 16 018
 • De Vlaamse overheid via¬†deze website¬†of via het gratis nummer 1700
 • Uw bank of kredietinstelling

U kunt ook deze folder lezen voor meer informatie:

Verzekering gewaarborgd wonen Folder ‚ÄĘ januari 2023 ‚ÄĘ Vlaams Woningfonds De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering die u als werkende persoon kunt afsluiten wanneer u een hypothecaire lening aangaat voor het bouwen, kopen en renoveren van een woning. Ze zorgt ervoor dat u uw lening kunt blijven afbetalen ook als u even niet kunt werken. De folder bevat informatie over de wijze waarop u het aanvraagformulier moet invullen.

U kunt de folder downloaden via deze link.

Waarom kiezen voor de verzekering gewaarborgd wonen?

De verzekering gewaarborgd wonen is een slimme keuze voor iedereen die een woning wil bouwen, kopen of renoveren in Vlaanderen. Het is een extra zekerheid die u beschermt tegen onvoorziene omstandigheden die uw inkomen kunnen verminderen.

Met de verzekering gewaarborgd wonen kunt u uw droomwoning realiseren zonder zorgen. U kunt genieten van uw woning en uw leven, wetende dat u altijd op de steun van de Vlaamse overheid kunt rekenen.

Wacht dus niet langer en vraag vandaag nog uw gratis verzekering aan! Het is een eenvoudige en snelle procedure die u veel voordelen kan opleveren.

De verzekering gewaarborgd wonen is een unieke kans om uw wooncomfort en -kwaliteit te verhogen. Mis deze kans niet en maak er gebruik van!

Als u een woning wilt bouwen, kopen of renoveren in Vlaanderen, dan is de verzekering gewaarborgd wonen een must-have. Het is een gratis verzekering die u 10 jaar lang ondersteunt bij de afbetaling van uw hypothecaire lening als u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. U kunt de verzekering makkelijk aanvragen bij het Vlaams Woningfonds en genieten van een flexibele en eenvoudige regeling. Met de verzekering gewaarborgd wonen kunt u uw droomwoning realiseren zonder zorgen. U kunt rekenen op de steun van de Vlaamse overheid om uw wooncomfort en -kwaliteit te verhogen. Wacht niet langer en vraag vandaag nog uw gratis verzekering aan!

Veelgestelde vragen over verzekering gewaarborgd inkomen

Hoeveel kost een verzekering gewaarborgd inkomen?

De kostprijs van een verzekering gewaarborgd inkomen hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw beroep, uw inkomen, uw gezondheidstoestand, uw gekozen waarborgen en uw eigenrisicotermijn. Hoe jonger u de verzekering afsluit, hoe lager uw premie. U kunt de premie ook fiscaal inbrengen als beroepskost, waardoor u minder belastingen betaalt. U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen bij verschillende verzekeraars om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Hoe werkt verzekering gewaarborgd wonen?

De verzekering gewaarborgd wonen is een gratis verzekering die u kunt afsluiten als u een hypothecaire lening aangaat voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning in Vlaanderen. De verzekering helpt u om uw lening af te betalen als u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. De verzekering geldt voor 10 jaar en dekt een deel van uw maandelijkse aflossing. Het bedrag dat u krijgt, hangt af van uw inkomen en uw gezinssituatie. U kunt de verzekering aanvragen bij het Vlaams Woningfonds binnen de 12 maanden na het afsluiten van uw lening.

Hoe verzekering gewaarborgd wonen aanvragen?

U kunt de verzekering gewaarborgd wonen online aanvragen via deze link. U hebt hiervoor uw eID en een kaartlezer nodig. U moet ook enkele documenten uploaden, zoals een kopie van uw leningsakte, een attest van uw bank of kredietinstelling, een bewijs van uw inkomen en een attest van uw werkgever of uw socialeverzekeringsfonds. U kunt ook een papieren aanvraagformulier downloaden via deze link en opsturen naar het Vlaams Woningfonds.

Welke risico’s worden gedekt door een verzekering gewaarborgd inkomen?

Een verzekering gewaarborgd inkomen dekt het risico dat u arbeidsongeschikt wordt door ziekte of ongeval, zowel in uw beroeps- als privéleven. U krijgt dan een maandelijkse rente die een deel van uw netto inkomen vervangt, bovenop de eventuele uitkering die u van het ziekenfonds krijgt. De rente start na een wachttijd die u zelf kiest (bijvoorbeeld 1, 3, 6 of 12 maanden) en duurt tot u weer arbeidsgeschikt wordt of tot u de pensioenleeftijd bereikt.

Wat na 30 dagen gewaarborgd loon?

Als u als werknemer arbeidsongeschikt wordt, hebt u recht op een gewaarborgd loon van uw werkgever gedurende de eerste 30 dagen. Daarna valt u terug op een uitkering van het ziekenfonds, die lager is dan uw normale loon. Als u een verzekering gewaarborgd inkomen hebt, kunt u na 30 dagen (of een andere wachttijd die u gekozen hebt) een aanvullende rente krijgen van uw verzekeraar. Zo kunt u uw inkomensverlies beperken en uw levensstandaard behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *