Huis Laten Schatten Bij Scheiding in België

Bij een scheiding, vraag je je mogelijk af: ‘Hoe kan ik mijn woning in België waarderen?’ Het is essentieel om de waarde van je huis te kennen. Je kunt het laten doen door een professional, met een online tool of via een traditionele waardebepaling. We bespreken de plus- en minpunten van elke methode en helpen je de best passende keuze te vinden. We verwijzen ook naar handige bronnen voor meer inzicht.

Waarom is een schatting belangrijk?

Een schatting van de woning is belangrijk om verschillende redenen:

 • Het helpt u om een eerlijke en realistische prijs te bepalen voor de verkoop of de overname van de woning.
 • Het voorkomt discussies en conflicten tussen u en uw ex-partner over de waarde van de woning.
 • Het geeft u een duidelijk beeld van uw financiële situatie na de scheiding.
 • Het kan invloed hebben op de hoogte van de alimentatie, de verdeeltaks, de hypothecaire lening en andere kosten.

Hoe kunt u uw huis laten schatten?

Er zijn verschillende manieren om uw huis te laten schatten bij scheiding in België. U kunt kiezen voor een professionele schatter, een online tool of een conventionele waardebepaling. We zetten de voor- en nadelen van elke optie op een rijtje.

Professionele schatter

Een professionele schatter is iemand die gespecialiseerd is in het bepalen van de waarde van onroerend goed. Dit kan een makelaar, een notaris of een landmeter-expert zijn. Een professionele schatter zal uw woning bezoeken, inspecteren en vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Hij of zij zal rekening houden met verschillende factoren, zoals de staat, de ligging, de oppervlakte, de leeftijd, de inrichting en het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning. Op basis daarvan zal hij of zij een schattingsverslag opstellen met twee waarden: de venale waarde in vrije verkoop (de minimale verkoopprijs in normale marktomstandigheden) en de venale waarde in gedwongen verkoop (de verkoopprijs bij een openbare verkoop).

De voordelen van een professionele schatter zijn:

 • U krijgt een objectieve, gefundeerde en gedetailleerde schatting van uw woning.
 • U kunt vertrouwen op de expertise en de ervaring van de schatter.
 • U kunt het schattingsverslag gebruiken als bewijsstuk bij eventuele geschillen of procedures.

De nadelen van een professionele schatter zijn:

 • U moet betalen voor de dienstverlening van de schatter. De prijs kan variëren naargelang het type schatter, de grootte en de complexiteit van uw woning. Gemiddeld betaalt u tussen 200 en 500 euro voor een schatting.
 • U moet rekening houden met de agenda en de beschikbaarheid van de schatter. Het kan enkele dagen of weken duren voordat u het schattingsverslag ontvangt.

Online tool

Een online tool is een website of een applicatie die u toelaat om zelf een snelle en eenvoudige schatting van uw woning te maken. U moet enkele gegevens over uw woning invoeren, zoals het adres, het type, het bouwjaar, het aantal kamers, de oppervlakte, het EPC en eventuele extra’s. De online tool zal dan een geschatte waarde berekenen op basis van statistische modellen, marktgegevens en vergelijkingspunten.

De voordelen van een online tool zijn:

De nadelen van een online tool zijn:

 • U krijgt geen officieel of volledig schattingsverslag, maar slechts een indicatie of een richtprijs.
 • U moet zelf de juiste en volledige gegevens over uw woning invoeren. Als u fouten maakt of informatie mist, kan dat de schatting beïnvloeden.
 • U moet rekening houden met de betrouwbaarheid en de actualiteit van de online tool. Niet alle online tools zijn even nauwkeurig of up-to-date.

Conventionele waardebepaling

Een conventionele waardebepaling is een onderlinge afspraak tussen u en uw ex-partner over de waarde van uw woning. U kunt samen de waarde bepalen op basis van uw eigen kennis, gevoel en onderzoek. U kunt bijvoorbeeld kijken naar de vraag- en aanbodprijzen van vergelijkbare woningen in uw buurt, naar de evolutie van de vastgoedmarkt of naar uw persoonlijke wensen en verwachtingen.

De voordelen van een conventionele waardebepaling zijn:

 • U hoeft geen beroep te doen op een externe partij of een online tool. U bespaart dus tijd en geld.
 • U kunt zelf de waarde bepalen die het beste past bij uw situatie en uw belangen.

De nadelen van een conventionele waardebepaling zijn:

 • U moet het eens worden met uw ex-partner over de waarde van uw woning. Dat kan moeilijk zijn als er sprake is van onenigheid, emotie of wantrouwen.
 • U loopt het risico om een te hoge of een te lage waarde te bepalen, waardoor u uzelf of uw ex-partner benadeelt.

Hoe kiest u de beste optie?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe u uw huis het beste kunt laten schatten bij scheiding in België. Het hangt af van uw persoonlijke situatie, uw relatie met uw ex-partner, uw budget en uw voorkeur. Welke optie u ook kiest, het is belangrijk dat u zich goed informeert, vergelijkt en overlegt. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen over de verdeling of de verkoop van uw woning.

Als u meer advies of begeleiding wilt bij het schatten van uw woning bij scheiding in België, kunt u contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat of bemiddelaar. Zij kunnen u helpen om de juridische, financiële en fiscale aspecten van uw scheiding te regelen. U kunt ook gebruik maken van onze online diensten om een scheidingsovereenkomst of een ouderschapsregeling op te stellen.

Als afsluiter enkele kernpunten over de schatting van je huis bij scheiding in België. Het is cruciaal een eerlijke, realistische waarde te vinden voor een goede regeling met je ex. Kies tussen professionele taxatie, een online tool of traditionele waardebepaling. Elk heeft voor- en nadelen, dus informeer, vergelijk en overleg goed. Dit helpt je een doordachte keuze te maken over de verdeling of verkoop van je huis. Hopelijk was dit artikel nuttig, bedankt voor het lezen!

Veelgestelde vragen over de schatting van een huis bij scheiding

Hoeveel kost de schatting van een huis?

De kost van de schatting van een huis hangt af van de methode die u kiest. U kunt een professionele schatter inschakelen, een online tool gebruiken of een conventionele waardebepaling maken. Een professionele schatter rekent meestal tussen 200 en 500 euro voor een schatting1. Een online tool kan gratis of tegen een lage prijs (meestal minder dan 50 euro) gebruikt worden23. Een conventionele waardebepaling is een onderlinge afspraak tussen u en uw ex-partner over de waarde van uw woning.

Wie betaalt miserietaks bij scheiding?

Miserietaks is de volksnaam voor de verdeeltaks, de belasting die u moet betalen als u het huis overneemt van uw ex-partner. De miserietaks wordt berekend op de volledige waarde van de woning en bedraagt 1% in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is dat 2,5%, tenzij u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dan geniet u toch een tarief van 1%. De miserietaks wordt betaald door beide partners samen, tenzij u anders overeenkomt45.

Welke waarde woning bij echtscheiding?

De waarde van de woning bij echtscheiding is de huidige marktwaarde van de woning, niet de aankoopprijs die u betaald heeft. Om de waarde te bepalen kunt u best een neutrale partij inschakelen, zoals een onafhankelijke schatter of een notaris. Zij zullen rekening houden met verschillende factoren, zoals de staat, de ligging, de oppervlakte, de leeftijd, de inrichting en het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning67.

Wie betaalt notariskosten bij uitkoop woning?

Als u uw ex-partner uitkoopt om het huis te behouden, moet u ook notariskosten betalen voor de akte die de overdracht van de woning regelt. Een deel van die kosten zijn vast, maar gedeeltelijk hangen ze ook af van de waarde van de woning. U kunt een simulatie maken van de notariskosten op Notaris.be. De notariskosten worden meestal betaald door degene die het huis overneemt, tenzij u anders overeenkomt8.

Kan je je huis gratis laten schatten?

Ja, dat kan. U kunt gebruik maken van een online tool om zelf een snelle en eenvoudige schatting van uw woning te maken. Er zijn verschillende websites en applicaties die u toelaten om gratis of tegen een lage prijs een indicatie of een richtprijs te krijgen voor uw woning. U moet wel zelf de juiste en volledige gegevens over uw woning invoeren en rekening houden met de betrouwbaarheid en de actualiteit van de online tool23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *