Assistentiewoning kopen: tips en voordelen

Een assistentiewoning kopen in België is een aantrekkelijke optie voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar ook zorg en diensten willen ontvangen. Een assistentiewoning is een aangepaste en erkende woning met een noodoproepsysteem en fiscale voordelen. Om een geschikte assistentiewoning te vinden, moet men prijzen, diensten, kwaliteit en beschikbaarheid vergelijken en verschillende bronnen raadplegen.

Wat is een assistentiewoning en waarom zou u er een kopen?

Een assistentiewoning, ook wel een serviceflat genoemd, is een aangepaste woning voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar ook kunnen rekenen op zorg- en dienstverlening. Een assistentiewoning bestaat meestal uit een woonkamer, een keuken, een slaapkamer, een badkamer en een terras. Er is ook een noodoproepsysteem aanwezig, waarmee de bewoner hulp kan inroepen indien nodig.

Een assistentiewoning kopen kan verschillende voordelen hebben:

 • U behoudt uw autonomie en privacy, maar u bent niet alleen. U kunt gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten met andere bewoners.
 • U kunt rekenen op professionele zorg en ondersteuning op maat, zoals thuisverpleging, kinesitherapie, poetshulp, maaltijden aan huis, boodschappendienst, etc.
 • U kunt profiteren van fiscale voordelen, zoals een verlaagd btw-tarief van 12%, een vrijstelling van onroerende voorheffing, en mogelijkheden voor een Woon Verzekering.
 • U kunt uw woning later verhuren of verkopen, met een gegarandeerd rendement, of overwegen om inkopen bij een partner als een strategische financiële beslissing.

Is een serviceflat kopen interessant?

Een serviceflat, ook wel een assistentiewoning genoemd, is een aangepaste en erkende woning voor senioren die zelfstandig willen blijven wonen, maar ook kunnen rekenen op zorg- en dienstverlening. Een serviceflat bestaat meestal uit een woonkamer, een keuken, een slaapkamer, een badkamer en een terras. Er is ook een noodoproepsysteem aanwezig, waarmee de bewoner hulp kan inroepen indien nodig.

Een serviceflat kopen kan interessant zijn om verschillende redenen:

 • Het is een financiële investering die een rendement kan opleveren door de verhuur of de verkoop van de serviceflat. De vraag naar serviceflats is immers groot en zal nog toenemen door de vergrijzing van de bevolking.
 • Het is een investering in de eigen toekomst, omdat men zelf in de serviceflat kan gaan wonen als men ouder wordt, en men kan ook overwegen om te investeren in Groene Certificaten voor een duurzamere leefomgeving. Zo kan men genieten van een luxueus en comfortabel appartement, in een rustige en groene omgeving, met optionele diensten aan huis.
 • Het is een investering voor de volgende generaties, omdat men de serviceflat kan nalaten aan de erfgenamen, die er zelf kunnen wonen of verhuren.

“Een serviceflat kopen is niet alleen interessant als financiële investering, maar ook als een investering in uw eigen toekomst.” – Brody

Om een serviceflat te kopen, moet men wel rekening houden met enkele aandachtspunten:

 • Ga na of de serviceflat erkend is door de overheid. Dit garandeert dat de woning voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en dat men recht heeft op de fiscale voordelen.
 • Vergelijk de prijzen en de diensten van verschillende aanbieders. De prijs van een serviceflat kan variëren naargelang de ligging, de grootte, de afwerking en de voorzieningen. Ook de diensten die inbegrepen zijn in de dagprijs of de servicekosten kunnen verschillen.
 • Bezoek de serviceflat en de omgeving. Kijk of de woning aangepast is aan uw behoeften en wensen, of er voldoende licht en ruimte is, of er voldoende veiligheid en comfort is. Kijk ook of de omgeving aangenaam en bereikbaar is, of er winkels, openbaar vervoer, groen en recreatie in de buurt zijn.

Een serviceflat kopen is dus zeker interessant voor wie op zoek is naar een woonvorm voor senioren die zelfstandigheid, zekerheid en ondersteuning combineert. Het is wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en te vergelijken alvorens een beslissing te nemen.

Waar moet u op letten als u een assistentiewoning wilt kopen?

Als u overweegt om een assistentiewoning te kopen, zijn er enkele zaken waar u op moet letten:

 • Ga na of de assistentiewoning erkend is door de overheid. Dit garandeert dat de woning voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en dat u recht heeft op de fiscale voordelen.
 • Vergelijk de prijzen en de diensten van verschillende aanbieders. De prijs van een assistentiewoning kan variëren naargelang de ligging, de grootte, de afwerking en de voorzieningen. Ook de diensten die inbegrepen zijn in de dagprijs of de servicekosten kunnen verschillen.
 • Bezoek de assistentiewoning en de omgeving. Kijk of de woning aangepast is aan uw behoeften en wensen, of er voldoende licht en ruimte is, of er voldoende veiligheid en comfort is. Kijk ook of de omgeving aangenaam en bereikbaar is, of er winkels, openbaar vervoer, groen en recreatie in de buurt zijn.
 • Vraag naar de ervaringen van andere bewoners. Praat met de mensen die al in de assistentiewoning wonen en vraag naar hun tevredenheid, hun problemen, hun suggesties. Zo krijgt u een beter beeld van de sfeer en de kwaliteit van de assistentiewoning.

Hoe vindt u een geschikte assistentiewoning te koop?

Als u op zoek bent naar een assistentiewoning te koop in België, kunt u gebruik maken van verschillende bronnen:

 • Raadpleeg gespecialiseerde websites, zoals Zimmo of Woonzorgweb, waar u een compleet aanbod van alle assistentiewoningen te koop in België kunt vinden. U kunt uw zoekcriteria aanpassen naar uw wensen en behoeften.
 • Raadpleeg de officiële website van Vlaanderen, waar u meer informatie kunt vinden over wat een erkende assistentiewoning inhoudt, welke rechten en plichten u heeft als koper of huurder, en welke subsidies en premies u kunt aanvragen.
 • Raadpleeg uw huisarts, uw apotheker, uw thuiszorgdienst of uw OCMW voor advies en doorverwijzing naar geschikte assistentiewoningen in uw regio.
 • Raadpleeg uw familie, vrienden, kennissen of buren die al ervaring hebben met het kopen of huren van een assistentiewoning. Zij kunnen u tips en aanbevelingen geven.

Een nieuwe woonvorm voor senioren. Dat is wat een assistentiewoning te koop in België kan bieden. Een assistentiewoning combineert het beste van twee werelden: de vrijheid en privacy van een eigen woning, en de zekerheid en ondersteuning van een woonzorgcentrum. Een assistentiewoning is bovendien fiscaal aantrekkelijk en kan een goede investering zijn. Wie een assistentiewoning wil kopen, moet wel goed informatie verzamelen en vergelijken om de juiste keuze te maken. Een assistentiewoning kopen in België is een slimme en comfortabele manier om uw oude dag door te brengen.

Veelgestelde vragen over serviceflats kopen

Kan je een serviceflat kopen?

Ja, je kan een serviceflat kopen, ook wel een assistentiewoning genoemd. Dit is een aangepaste en erkende woning voor senioren die zelfstandig willen blijven wonen, maar ook kunnen rekenen op zorg- en dienstverlening. Een serviceflat kopen kan interessant zijn als financiële investering, als investering in de eigen toekomst of als investering voor de volgende generaties.

Wat is de prijs van een serviceflat?

De prijs van een serviceflat kan variëren naargelang de ligging, de grootte, de afwerking en de voorzieningen. Gemiddeld kost een serviceflat tussen de 200.000 en 300.000 euro. Daarnaast moet je ook rekening houden met de servicekosten, die afhankelijk zijn van de diensten die je afneemt. Deze kunnen variëren van enkele honderden tot meer dan duizend euro per maand.

Wat is het verschil tussen een serviceflat en een assistentiewoning?

Een serviceflat en een assistentiewoning zijn twee termen voor dezelfde woonvorm. Het gaat om een aangepaste en erkende woning voor senioren die zelfstandig willen blijven wonen, maar ook kunnen rekenen op zorg- en dienstverlening. De term assistentiewoning wordt sinds 2013 gebruikt door de Vlaamse overheid om te verwijzen naar de erkende serviceflats.

Wie mag er in een serviceflat wonen?

Een serviceflat is bedoeld voor senioren die nog zelfstandig kunnen wonen, maar ook nood hebben aan wat zorg en ondersteuning. Meestal moet je minstens 65 jaar oud zijn om in een serviceflat te mogen wonen, maar soms kan dit ook al vanaf 60 jaar. Je moet je wel eerst aanmelden bij het OCMW of bij het woonzorgcentrum dat betrokken is bij de serviceflats. Er kan een wachtlijst zijn of er kunnen voorwaarden gesteld worden, zoals een band met de gemeente of een bepaald inkomen.

Hoe oud moet je zijn voor senioren woning?

Voor een seniorenwoning moet je meestal minstens 65 jaar oud zijn, maar soms kan dit ook al vanaf 60 jaar. Een seniorenwoning is een gewone woning die aangepast is aan de noden van ouderen, zoals een gelijkvloerse verdieping, een lift, een inloopdouche, etc. Een seniorenwoning verschilt van een serviceflat doordat er geen zorg- en dienstverlening aangeboden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *